Het FlaQuM – Visiemodel is gebaseerd op een internationale samenwerking met leden van de International Society for Quality in Healthcare (ISQua) . Het FlaQuM – Visiemodel bestaat uit het multidimensionaal kwaliteitsmodel en het FlaQuM – Quickscan instrument.
Samen met Dr. Peter Lachman (ex-CEO, ISQua) en Prof. Paul Batalden (Dartmouth University en Institute for Healthcare Improvement, Boston) publiceerde Prof. Kris Vanhaecht het Multidimensionale Kwaliteitsmodel in het open access en open platform F1000 Research (Lachman et al, 2021) (zie figuur hieronder). Met dit model willen de auteurs clinici, managers, zorgverleners, patiënten en hun naasten inspireren om samen het concept “kwaliteit” te (her)definiëren en in te vullen voor hun organisatie, netwerk, regio of land.

Dit Multidimensionale Kwaliteitsmodel, verder benoemd als FlaQuM – Visiemodel, start vanuit de 6 originele dimensies voor kwaliteit zoals geformuleerd in 2001 door het Institute of Medicine (IOM): veilig, effectief, efficiënt, tijdig, gelijk en persoonsgericht. Talrijke intervisies tussen de 3 auteurs toonde de nood aan voor het updaten van deze dimensies. Zo kan het nieuwe model inspelen op het veranderend wereldbeeld van de gezondheidszorg. De belangrijkste aanpassingen zijn:
- De dimensie persoonsgericht, die oorspronkelijk patiëntgericht heette, wordt de overkoepelende dimensie en wordt uitgebreid van aandacht voor de patiënt naar aandacht voor de patiënt, de naasten en de betrokken medewerker (oranje kleur).
- De 5 technische kwaliteitsdimensies (veilig, effectief, efficiënt, tijdig en gelijk) worden aangevuld met een nieuwe technische dimensie: duurzaam (eco-friendly), waarbij anno 2021 de aandacht voor de ecologische voetafdruk geïntroduceerd wordt in het brede kwaliteitsdenken. Deze dimensie verdient aandacht op het micro-, meso- en macroniveau van de zorgorganisatie, netwerk, regio of land.
- Kwaliteit bieden en opvolgen is niet louter een technische aangelegenheid maar dient te vertrekken vanuit de basiswaarden voor goede zorg en omgaan met elkaar (vier groene kwadranten in het midden van het model). In het Visiemodel werden vier basiswaarden (core-values) beschreven: a) waardig en respectvol omgaan met elkaar (zowel tussen zorgverlener en patiënt/naaste, alsook tussen zorgverleners onderling), b) een holistische benadering hanteren t.o.v. elkaar, c) in partnerschap samenwerken (inclusief gedeelde besluitvorming met patiënt en familie, en elke medewerker betrekken in het uitwerken van kwaliteitsinitiatieven) en tenslotte d) zorg met aandacht voor empathie en vriendelijkheid tussen alle stakeholders.
- Het combineren van technische dimensies met de beschreven basiswaarden zal vragen voor een gedeeld leiderschap, met aandacht voor de veer- en draagkracht van zowel patiënten, naasten als de betrokken medewerkers en bestuurders. Dit alles zal enkel geïmplementeerd en opgevolgd kunnen worden indien er een blijvende aandacht is voor transparantie, zowel binnen de organisatie als publieke verantwoording en zowel over de technische aspecten van kwaliteit alsook de basiswaarden.
Bekijk hieronder de toelichting die Prof. Vanhaecht gaf op het Kwaliteit Leeft congres, georganiseerd in 2021 door GZA en ZNA i.s.m. Zorgnet Icuro.
De FlaQuM Quickscan

Samen met de 19 leden van het consortium ontwikkelden we de FlaQuM Quickscan, zopas gevalideerd op basis van meer dan 16.000 vragenlijsten. Met dit meetinstrument kunnen organisaties hun huidige visie op patiënten-, naasten- en medewerkerszorg in kaart brengen. Daarbij worden patiënten, naasten, eigenzorgverleners en collega’s uit de eerste lijn betrokken. Zo komenorganisaties tot een multistakeholderperspectief.
Leden van het consortium ontvangen feedback en benchmarking op organisatieniveau of op het level van een professionele groep, medische dienst of afdeling. Daarnaast worden ook
kwaliteitsindicatoren uit administratieve data ingezet. Dat geeft zowel subjectieve als objectieve parameters om een gedeelde visie te ontwikkelen en het kwaliteitsbeleid mee te bepalen.
Vervolgens kunnen het kwaliteitsteam en de directie met verschillende
stakeholders samen aan de slag gaan om prioriteiten te bepalen.