Werken aan kwaliteit is geen vrijblijvende activiteit. Gezien onze maatschappelijke rol als gezondheidszorgsector en het feit dat we werken met publieke middelen, dienen we ons te verantwoorden binnen onze organisatie, naar het eigen bestuur maar tevens naar de overheid en maatschappij.
Om na te gaan wat de rol van kwaliteitscontrole, kwaliteitsverbetering, inspectie, omgaan met incidenten en transparantie is, werd door het LIGB-team een uitgebreid Discrete Choice Experiment (DCE) uitgevoerd (Brouwers et al, 2021). Aan dit online-onderzoek namen 450 stakeholders uit de Vlaamse gezondheidszorg deel. Zij dienden op elk van de 5 thema’s (zie figuur hieronder) hun voorkeur aan te geven hoe verschillende subthema’s uitgevoerd of opgevolgd konden worden. Meewerken aan dit DCE vroeg een belangrijke inspanning van de deelnemers. Het grote aantal deelnemers en de resultaten tonen dan ook aan dat het toekomstige kwaliteitsbeleid door zeer vele stakeholders als een belangrijke prioriteit gezien wordt.

Zo blijkt uit het experiment dat deelnemers een voorkeur uitspreken voor kwaliteitscontrole door een onafhankelijke Vlaamse of nationale instantie, waarbij verbetertrajecten uitgevoerd worden op basis van interne kwaliteitsmetingen alsook externe audit resultaten. De controle van het ziekenhuis wordt het meest wenselijk geacht op het niveau van het ziekenhuis i.p.v. op dienstniveau en men geeft voorkeur aan een controle die niet aangekondigd is. Over deze kwaliteitscontrole wensen de stakeholders dat men de resultaten publiceert op een publieke website. Ook voor de andere vier thema’s werd op deze wijze nagegaan hoe de stakeholders de toekomst van het kwaliteitsbeleid zien evolueren (Brouwers et al, 2021). De resultaten van het hele DCE-onderzoek zijn momenteel ingediend ter publicatie.
Om de impact van dit beleid verder in kaart te brengen alsook op langere termijn te kunnen opvolgen en nieuwe initiatieven te kunnen evalueren, onderzoekt het LIGB-team momenteel de financiële consequenties van het huidige kwaliteitsbeleid (Brouwers et al, 2021) alsook wordt een set van kwaliteitsindicatoren op basis van administratieve gegevens ontwikkeld en gevalideerd (Van Wilder et al, 2021). De resultaten van deze bijkomende onderzoeken zullen in de komende weken en maanden verder bekendgemaakt en gepubliceerd worden.
De verschillende aandachtspunten en suggesties uit het huidige FlaQuM beleidsonderzoek worden door Zorgnet-Icuro in de komende weken en maanden meegenomen in de gesprekken tussen de sector en de overheid m.b.t. de rol van de verschillende stakeholders, waaronder de inspectie, de ziekenhuisdirectie, het bestuur, de Vlaamse en Federale administratie, alsook de rol van accreditatie- en certificeringsinstanties.
Wil u meer weten over het beleidsmodelllen en het beleidsadvies, bekijk dan alvast de video hieronder waarin Prof. De Ridder dit toelicht.