Op 3 april 2019 vond de inauguratie plaats van de “Zorgnet-Icuro Leerstoel Toekomst van het Vlaamse Kwaliteitsbeleid”. Die werd toegekend aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid-KULeuven (LIGB) met Prof. Kris Vanhaecht en Prof. Dirk De Ridder als titularissen. Het doel van deze leerstoel is drieledig:
- Nagaan welke initiatieven een bijdrage geleverd hebben aan het huidige kwaliteitsbeleid en welke impact deze gehad hebben op de resultaten van de zorg,
- Ontwikkelen van een kwaliteitsmodel dat de ziekenhuizen kan helpen om hun eigen kwaliteitsbeleid verder uit te bouwen en,
- Beleidsaanbevelingen formuleren over de rol van de verschillende stakeholders.

Over de Leestoel Zorgnet Icuro verscheen in april 2019 een artikel in Zorgwijzer.
“Velen vragen zich af hoe het na de intensieve eerste fase van de afgelopen jaren verder moet met het kwaliteitsbeleid. Wat zijn de pro’s en contra’s van het huidige kwaliteitssysteem? Iedereen kijkt met trots terug op de afgelegde weg, maar er zijn twijfels over het vervolg. In sommige ziekenhuizen stellen we een zekere accrediteringsmoeheid vast. Zeker bij die ziekenhuizen die al twee keer met succes een accreditatietraject hebben gelopen. Het gevoel leeft dat de inspanningen van de voorbije jaren de kwaliteit sterk hebben verbeterd, maar dat een nieuw accreditatietraject relatief weinig extra verbetering bijbrengt. Bovendien heeft de accreditatiegolf in veel ziekenhuizen geleid tot een groter middenkader, wat spanningen geeft bij artsen en verpleegkundigen, die willen dat er meer wordt geïnvesteerd in de zorg aan bed”.
Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro
In diezelfde periode ontvingen beide professoren ook de leerstoel “Naar een duurzaam kwaliteitsbeleid”, geschonken door het Sint-Trudo Ziekenhuis. Het doel van deze leerstoel is om randvoorwaarden voor een duurzaam kwaliteitsbeleid in de ziekenhuizen uit te werken. De combinatie van beide leerstoelen maakt het mogelijk om verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren alsook de eerste bevindingen te testen en evalueren in zorgorganisaties.
